Kunst skaper bedriftskultur


Kunst og kulturuttrykk på arbeidsplassen kan spille en viktig rolle i å fremme bedre psykisk helse blant ansatte. I en verden hvor arbeidsplassen ofte kan oppleves som en arena for stress, tidspress og høye forventninger, kan kunst og kulturuttrykk være en uventet, men verdifull ressurs.

Mens vi streber etter digitalisering og effektivisering, har kunstens betydning en tendens til å bli glemt eller undervurdert. Likevel har kunsten kraften til å transformere, berike og forbedre våre liv på dype og meningsfulle måter, også på arbeidsplassen.
Kunst på arbeidsplassen fungerer som et fristed fra daglige rutiner. Et vakkert maleri, en skulptur eller til og med en musikalsk fremføring kan være en kilde til refleksjon og foryngelse. Disse øyeblikkene av estetisk nytelse kan gi oss en pause, hjelpe oss med å puste dypt og returnere til arbeidet med fornyet energi og fokus.

Videre kan kunst stimulere kreativitet og innovasjon blant ansatte. Når vi omgir oss med kunstverk, blir vi ofte inspirert til å tenke utenfor boksen, stille spørsmål og se på problemer fra ulike perspektiver. Kunst utfordrer oss til å tenke annerledes, og i en stadig skiftende arbeidsverden, er denne evnen til å tilpasse seg og tenke kreativt avgjørende.

Kanskje den mest verdifulle effekten av kunst på arbeidsplassen er dens evne til å påvirke vår psykiske helse positivt. Forskning har vist at eksponering for kunst kan redusere stress, angst og depresjon. Kunst tilbyr en flukt fra virkelighetens press, en mulighet til å forsvinne inn i en annen verden, selv om det bare er for et øyeblikk. Dette kan være spesielt viktig i stressende jobbsituasjoner, hvor psykisk helse kan være truet.

Ved å tilby gavekort øremerket kunst og kultur til de ansatte ved bursdager, jul etc. viser bedriften at de har et  engasjement for verdier som kultur, bærekraft og verdiskapning. Gaven oppfordrer de ansatte til å utforske ulike former for kunst og kultur, noe som ikke bare kan bidra til kreativitet og nye perspektiver, men også til en mer beriket og balansert arbeidshverdag.

Kunsten gir rom til undring og samtaler på tvers av fag og roller.
I tillegg kan kunst fremme samhørighet og forståelse mellom kollegaer. Kulturuttrykk, enten det er malerier, musikk eller dans, kan være et middel for å dele historier, tradisjoner og verdier. Dette kan bygge broer mellom forskjellige kulturer og bakgrunner, styrke teamets samhold og fremme gjensidig forståelse.

Alle bilder er fra Pearla Pigaos utstilling
Different kinds of water III – VIII (2023) på Galleri F15 – Moss, og hennes interaktive tekstilverk, hvor lyd blir trigget av menneskelig tilstedeværelse.